Andelsryttare

Som andel på ÖTR rider du och tar hand om din ponny, det är ungefär som att ha egen häst. Du rider en dag i veckan samt varannan helg, men för den som vill finns möjlighet att vara i stallet mycket mera. Det innebär ansvar för både dig som ryttare och för din familj. Har du ett stort intresse för hästar är detta ett utmärkt sätt att utvecklas som ryttare!


VAD INNEBÄR DET?
På varje ponny har vi två andelar. Du rider och tar hand om ponnyn en dag i veckan samt varannan helg, både lördag och söndag. På tisdag eller torsdag rider du lektion för vår erfarna ridinstruktör Susanne Walldoff och på helgen rider du ut tillsammans med andra andelar. De dagar du rider tar du också hand om din ponny. Som andel får du vara delaktig och lära dig mycket om hästskötsel tillsammans med Susanne och de andra andelarna.


VEM ÄGER HÄSTARNA?
Föreningen äger hästarna och betalar alla utgifter så som foder, hovslagning, veterinärkostnader och utrustning till ponnyn. Som andel betalar man en månadsavgift och föräldrarna har arbetsuppgifter.


INGÅR DET RIDLEKTIONER?
På tisdagar respektive torsdagar har Susanne Walldoff lektion för andelar, oftast i paddocken men ibland även uteritt. Lektionerna i paddocken är varierade, teori integreras med lektioner i dressyr, markarbete, hoppning, kadrilj, barbacka ridning och miljöträning. På helgen rider du ut tillsammans med dina andelskompisar, det finns olika ridvägar i närområdet. Andelarna brukar vara mycket i stallet på helgen, då de förutom att rida gör andra sysslor: sköter om sin ponny, mockar, smörjer utrustning och umgås med sina stallkompisar.


FÅR MAN VARA MED PÅ TÄVLINGAR?
På jullovet brukar vi hyra ridhus hos annan klubb, Susanne håller i hoppträning. Att komma iväg till andra ridklubbar är en bra övning för både andel och föräldrar att lasta och köra hästar. När man varit andel ett tag och har tagit Grönt kort brukar de som vill åka på Pay and jump (träningstävling). En del av våra andelar åker också på hopptävling, oftast är det på söndagar. De som varit andelar under lite längre tid brukar tycka det är roligt att få komma ut och tävla våra fina hästar.


VEM KAN BLI ANDEL?
Andel kan den bli som har ett stort hästintresse och som har föräldrar som är intresserade av att hjälpa till, föräldrar behöver inte ha hästvana, Det krävs att både du och dina föräldrar kan lägga en del tid, eftersom vi är en liten förening som inte har någon heltidsanställd. Andelsföräldrar har arbetsuppgifter som gör att föreningen lyckas hålla andelsavgiften rimlig.
Vi har ponnyer som passar de flesta ryttare och vi är noga med att matcha ponny och ryttare när det gäller andelar. Det är ett komplicerat pussel som vår ridskolechef och andelsansvarig förälder lägger för att det ska fungera bra för både ryttare och häst. De flesta som blir andelar kommer från våra ridlektioner, men ibland tar vi även in ryttare som ridit på annan ridklubb.


INGÅR DET ATT MAN HAR STALLTJÄNST?
Förutom att sköta om sin andelsponny har man stalltjänst, oftast en eller två gånger per månad. När man har stalltjänst den veckodagen man rider lektion (tisdag eller torsdag) innebär det i korthet att man fodrar alla stallets hästar efter lektionerna. Stalltjänst på lördag eller söndag innebär fodring på morgon och kväll samt uttag och insläpp av hästar till hagen. Det kan också behöva tas in foder. Vi har ett rullande stalltjänstschema för att få det att fungera.


VAD BEHÖVER MAN BIDRA MED SOM FÖRÄLDER?
Alla andelsfamiljer har arbetsuppgifter som föräldrarna utför, det finns arbetsuppgifter som passar alla föräldrar oavsett förkunskaper. Dessa arbetsuppgifter kan t ex vara att städa klubbrummet, harva paddocken, laga staket, ekonomi, sköta våra fyra hästtransporter, köpa foder, ingå i jourgrupp och klippa gräs eller halkbekämpa.


INGÅR DET RIDLÄGER?
På sommaren ingår ett eller två 6-dagars dagridläger. Ridläger brukar vara både roligt och utvecklande och väldigt uppskattat av våra ryttare. Om du vill ha två ridläger betalar du andelsavgift alla månader, väljer du att ha ett ridläger blir juli månad betalningsfri.


KAN MAN FORTFARANDE ÅKA PÅ SEMESTER?
Under sommaren när det inte är ridläger går våra ponnyer på sommarbete och rids inte. Vi har ett sommarjourschema som innebär att vi hjälps åt under dessa veckor. Åker man på semester under terminen finns möjlighet att prata med sin andelskompis eller annan ryttare om du kan hjälpa till med ponnyn.


VAD ÄR MÅNADSKOSTNADEN?
Aktuella priser hittar du här.


HUR GÖR JAG OM JAG VILL BLI ANDEL?
Skicka ett mail till andel@ötr.se och berätta vem du är!
Om du tror att du vill bli andel längre fram i tiden kan det vara bra att redan nu sätta upp sig i kö. Vi har en kölista och det varierar mycket hur lång väntetid det är. Om du mailar till oss kommer en anddelsförälder att besvara ditt mail och kan ge dig mer information. Rider du på annan klubb kan man komma och besöka oss som ett första steg.


HAR DU FRÅGOR?
Hör av dig till andelsansvarig förälder Lena Mårtensson 0701-158265, mail: martensson.lomma@gmail.com eller till ridskolechef Susanne Walldoff 0706-954580, mail: susanne.walldoff@gmail.com


LÄS MER OM RUTINER OCH SÄKERHET HÄR